Viveca Lärn
 

BARNBÖCKER AV VIVECA LÄRN
Här finns alla Viveca Lärns böcker listade. Litteraturlista
...........

BARNBÖCKER

ETT DJUR PÅ FEM BOKSTÄVER

En nya börja-läsa bok om syskonen Lisa, 7 och Ola, 5 som bor på en bondgård på Orust i Bohuslän. På höstlovet hälsar de på sin moster Rutan som bor på Söder i Stockholm. En dag besöker de Skansen-Akvariet och Ola råkar få med sig en lemur hem
.

 

 Kottsommar

KOTTSOMMAR

Kottsommar är den fjärde titeln som kommer ut i Rabén & Sjögrens nya satsning för yngre läsare, Läsa själv-serien.

Härliga färgillustrationer av Amanda Eriksson.

 Kattkalaset
KATTKALASET

Hösten 2005 kom bilderboken "Kattkalaset", illustrerad av Anders Hultman. Katten Bus fixar party med kattkompisarna hemma hos sin nya matte. Sju katter fiskar i Ruts damm, äter silltårta, dansar och slåss.
Hösten 2005 kom bilderboken "Kattkalaset", illustrerad av Anders Hultman. Katten Bus fixar party med kattkompisarna hemma hos sin nya matte. Sju katter fiskar i Ruts damm, äter silltårta, dansar och slåss. 

"Anders Hultman är en skiclig naivist och målar ett idylliskt samhälle med blommande fruktträd och villavillekulleliknande hus i uppbrutna perspektiv som fond åt berättelsen om Rut som får en speciell katt...

Detta är i själva verket en bildkerbok som inte vänder sig till någon speciell ålder utan till personer som gillar katter och naivistisk konst!" Helene Erlander

"Text och bild följs åt hela tiden. Boken är en betraktelse av en vuxen skriven för barn för att visa att frihet är viktigare än ordning eller en blädderbok där man kan försjunka i bildglädjen" Ann-Mari Poio Bibiliotekstjänst )

.........

Min första bok (som kom ut) var ”Stoppa pressarna”. Den kom 1975 och handlar om Mia som är prao på kvällstidningen Draken.

Därefter följde båda böckerna om 11-åriga Trollet ”Bas och Refräng” och ”Pingvinerna håller ihop”
Dessa tre böcker kom ut på AWE/Gebers förlag som också har givit ut ”Mot Paris sa papegojan”(1988). För Natur och Kultur har jag skrivit börja-läsa-böcker liksom ”Doris på rymmen” för Pixi-förlaget.


BÖCKER OM MIMMI
Det började med den första boken om Mimmi: Viveca Lärn”Monstret i skåpet” som kom 1979. Mimmi är en pigg liten tjej. Hennes pappa är brevbärare och heter Oskar och hennes mamma Elin är servitris på Gyllene Svanen.

En ettas dagbok

I första boken är Mimmi sex år sedan växer hon så sakta iViveca Lärn”En ettas dagbok” (1982) Viveca Lärn”Roberta Karlsson och Kungen” (1983), ”Vi smyger på Enok” (1985),”Vingmuttern min allra bästa vän” (1985), ”Mimmi och Kalla handen” (1985), och ”Miljonären Mårtensson” (1989).

Eva Eriksson har illustrerat böckerna och vi har också gjort två bilderböcker om Mimmi: Viveca Lärn”Mimmi och kexfabriken”(1988) och ”Mimmi får en farfar” (1990). Jag har också skrivit två TV-serier om Mimmi.


BÖCKER OM EDDIE
Mimmi har en kompis som heter Anders – och Anders har en lillebror som heter Eddie och är sju år och vill inte börja skolan. Han vill bli kamelskötare istället..

Så börjar den första boken om Eddie Viveca Lärn”Eddie och Maxon Jaxon” (1991). Eddie och han storebror har det inte alltid lätt. De bor med sin pappa som är nästan som ett barn själv. Han är alkoholiserad , slarvig och inte alls pålitlig. Men han älskar sina pojkar och i böckerna om Eddie blir han småningom nykter för deras skull. 

Böckerna heter Viveca Lärn”En barkbåt till Eddie” (1992), Viveca Lärn”Eddie och Johanna” (1993) och Viveca Lärn”Eddies hus”(1994). Jag har också skrivit en julkalender för SVT om Eddie ”Håll huvet kallt” som sändes 1994. Det finns en bilderbok och en video från julkalendern ”Håll huvet kallt”.


BÖCKER OM TEKLA OCH ULLE
Busiga Tekla Tedin och hennes nästan lika påhittiga kompis Ulle är 11-12 år i böckerna ”Vad händer om man vänder på Paris” (1980), ”Killbacillen” (1981), ”Tuppenkuppen” (1982), ”Dadlar och Dromedarer” (1987) och ”Handdukskriget” (1987).


BILDERBÖCKER

Bilderböcker för mindre barn har jag också skrivit, t.ex. ”Hittehunden” (1987) som handlar om en rufsig blandrashund på en skärgårdsö som blir mobbad av två lejonklippta pudlar från stan. Olof Landström har illustrerat ”Ruben” (1994) som handlar om att vara för liten och om att vara för gammal.


BÖCKER OM LUDDE
Det är Jens Ahlbom som illustrerat böckerna om Ludde. Ludde bor med sin mamma Ramona i Rävinge i Halland. Ramona är bibliotekarie och inte så intresserad av sport men Ludde vill bli fotbollsproffs så Ramona stöttar honom så gott hon kan. Böckerna om Ludde är Viveca Lärn”Ludde blir en lirare” (1997), Viveca Lärn”Luddes första cup” (1998), Viveca Lärn”Ludde möter Blåvitt” (2000) och Viveca Lärn”Ludde tar Gothia cup” (2003). Jag har också skrivit en bilderbok för mindre barn ”Liraren Ludde” (1991).


FLERA OLIKA
Catarina Krusvaal har ritat och målat bilderna till ”Den putslustige pappan”(1992) som handlar om en far och en dotter på äventyr i Göteborgs skärgård.

Niklas Nilsson är sex år och bor i Lysekil i Bohuslän tillsammans med sin mamma som är doktor och har sju pälsar av syntet. Böckerna om familjen Nilsson är Viveca Lärn”Niklas Nilsson proffs" (1994),”Niklas Nilsson fixare” (1995), "Niklas Nilssons julafton" (1996), "Niklas Nilsson sjöman" (1997),"Niklas Nilsson cirkusdirektör" (1998) och Viveca Lärn"Niklas Nilssons vita vantar" (1999). Det är Jens Ahlbom som illustrerat böckerna om Niklas Nilsson.

”Svantes vante” handlar om en pojke som har dyslexi.

Två ungdomsromaner med västsvensk anknytning har jag skrivit: ”Maj” (1979) handlar om en flicka som föddes på fredsdagen 1945 i Göteborg och om hennes uppväxt fram till 1968. ”Beata och Silverträden” (1981) handlar om en flicka från Bohuslän som får ett hårt liv på Jonsereds fabriker i början av förra seklet.

”Det luktar sjukhus” (1994) är en dokumentär bilderbok om livet på Drottning Silvias barnklinik i Göteborg med bilder av Lars G. Söderbom. ”Bland fimpar och rosor” (1993) är en liten tröstbok för den som mist ett barn, ett syskon eller någon annan. Den handlar om en tonårsflicka som minns sin lillebror på ettårsdagen av hans dödsdag.

Mimmi och kexfabriken
Mimmi
Ludde blir en lirare
Ludde
Eddie Maxon Jaxon
Eddie