Viveca Lärn
 

ROMANER AV VIVECA LÄRN
Här finns alla Viveca Lärns böcker listade. Litteraturlista
...........

VÄSTER OM VINGAVÄSTER OM VINGA
Romanserie

Wahlström & Widstrand

Efter den dramatiska safarin i Afrika i november lyser vårsolen äntligen i Göteborg. Men det händer saker även på hemmaplan. Tobakshandlarbröderna på Engelbrektsgatan är osams. Åke och Holger har alltid delat pojkrum i föräldrahemmet trots att båda är sextio plus. Nu vill Holger plötsligt flytta hemifrån. Då går han rakt i famnen på jättekvinnan Dolores som hyr ut rum och tar bort tatueringar.

Högstadieläraren Margareta har just återvänt från pappa i Frankrike dit hon tog sin tillflykt efter sin mammas död. Hon är sig inte lik, och det är inte hennes man Axel heller, upptäcker hon. Förut var han enbart intresserad av sport. Nu har han fått städmani också. Men Margareta skaffar sig ett eget intresse: akvarellmålning. Snart blir hon också intresserad av måleriläraren, Marcel från Sri Lanka. Och Marcel planerar en kursresa till konstnärernas paradis Skagen.

Fågel
Fågel2

Karismatiska nagelterapeuten Samantha är gravid och lycklig med sin distingerade Roger, Göteborgs rikaste man. Hon sköter sig exemplariskt i hopp om att få ett friskt barn den här gången. Samtidigt börjar hon undra om Roger verkligen har så överklassig bakgrund som alla tror.

Roger hyr Fyrmästarbostaden på Vinga och bjuder bland andra dit tobaksbröderna, sin punkiga husa Nathalie med pojkvän ornitologen, medan Axel håller ställningarna i tobaksaffären mitt i Göteborg. Hur ska det gå?

På sitt mest sprudlande humör berättar Viveca Lärn vidare om de omaka karaktärerna i kvarteren runt Heden i Göteborg. För alla som älskat böckerna om Saltön och förra åretsÖster om Heden blir trivselsfaktorn garanterat hög. /Wahlström & Widstrand
ÖSTER OM HEDEN
Romanserie

Wahlström & Widstrand
Öster om Heden

Tre år har gått sedan punkten sattes för den sista boken om Saltön och dess stundtals galna och ständigt kärlekstörstande invånare.

Saknaden har varit stor, men nu fyller Viveca Lärn själv hålet i trogna läsares hjärtan med den första delen i en ny romanserie.

Vi lämnar Bohuslän och förflyttar vi oss via Göteborg ända till Afrikas solbrynta savanner. Häng med hyresgästerna i Öster om Heden på safari!

När folk i kvarteret plötsligt vinner på Postkodlotteriet kommer det kurviga yrvädret Samantha på att ett ypperligt sätt att lära känna sina grannar är att resa tillsammans. Fast egentligen är det mest den sammetsögde författaren Martin hon vill komma in på livet. Fotvårdsspecialisten Samantha, en bekant figur från Viveca Lärns roman Den blå vänthallen, är numera 39 år och gift, men distingerade Roger har drabbats av stroke och är inte lika spännande längre. Tyvärr hindrar det varken honom, eller Martins paranta mamma Karin, eller den smygpimplande lärarinnan Margareta och hennes frisksportande make Axel, eller tobakshandlarbröderna Åke och Holger, från att haka på resan till Kenya.

Ja, det blir till slut en brokig skara människor som åker på lyxsafari, var och en med egna syften och mål med resan.

När de åtta göteborgarna omtumlade återvänder till Öster om Heden är ingenting sig likt och ingenting blev riktigt som de hade tänkt sig. Fast ganska bra ändå.
Aprilväder

APRILVÄDER (2008)
Det är vår på Saltön och för första gången har invandrare flyttat in i det lilla samhället i Bohuslän. En turkisk familj har dessutom öppnat krog precis intill Lilla Hunden och på turkiska Lyktan är ölen billigare... Det blir en dramatisk vår. Sara kommer tillbaka för att visa lilla babyn Selma för MacFies grav. Johanna som nu är gift med ostronfiskaren Bengt har fått en plastson på halsen. Ludvig heter han och han blir förälskad i en turkisk flicka. Gamla Greta sätter in en kontaktannons. Ja, det händer en hel del före den stora försoningsfesten. SVT planerar att spela in en ny serie som bygger på Värmebölja och Aprilväder under sommaren 2009.


VärmeböljaVÄRMEBÖLJA (2006)
Det är hett på Saltön, dels för att det är den varmaste augusti i mannaminne, dels för att en pyroman härjar i samhället. Först brinner Saltö skola ner, sedan står andra byggnader på tur. Och alla misstänker alla... Två samlingsvolymer har kommit ut om Saltön:

Saltön1
Böckerna om Saltön 2006, (Midsommarvals, Hummerfesten)
Saltön2 Böckerna om Saltön 2007 (En fröjdefull jul, Sol och Vår)


FRÅN KATTEGATT TILL KAPSTADEN, KRÖNIKOR
(2007) "Vi åker på bröllopsresa i en fyrtio år gammal LandRover i Kalahari-öknen i Sydafrika. Jag ser ett berg som liknar granit höja sig över träden. Berget rör sig och kommer ut på vägen rakt mot oss. En jättelik elefanttjur. Vad gör vi? frågar jag min man. Ingenting, svarar han. Men jag stänger fönstret."


TILL BORDS MED SALTÖBORNA

Till bords
I "Till bords med saltöborna" lyfter vi på locken, sticker näsorna i grytorna och kikar in i skafferierna hemma hos MacFie, Emily, Sara, Johanna och alla de andra gamla bekanta från romanerna och tv-serien om Saltön.

I en aptitlig röra samsas här läckra favoritrecept med kuriosa ur de matglada Saltöbornas liv. Boken, som är årstidsindelad liksom romanerna, är rikt illustrerad med såväl författarens egna marginalteckningar, matbilder av allehanda slag och med inspelningsfoton från Carin Mannheimers tv-serie.

Det här är ingen vanlig kokbok: I "Till bords med saltöborna" bjuds du in i Viveca Lärns eget kök och får bläddra i hennes privata receptsamling: mycket personlig, lätt galen och ständigt överraskande. Och maten är alltid lika god!
............

KVINNAN SOM VAR EN FYR
I augusti 2006 kommer romanen "Kvinnan som var en fyr" ut via Norstedts Förlag (varifrån följande reccension är hämtad)

Viveca Lärns nya roman handlar om kvinnor och kärlek. Cecilia Ek är i femtioårsåldern, hon är ensamstående och bor i en gammal, lite förfallen villa i Örgryte, Göteborg. Hon har liksom inte behövt anstränga sig i livet för en lottovinst som hennes nu döda far vann i hennes namn har stått för grundförsörjningen, men nu är det slut med det.

Hon måste rycka upp sig, börja försörja sig och har fått jobb som försäljare av nåt så löjligt som automatiska öronrensare. Utbildningen i denna ädla konst sker i New York, på den märkliga kursen dyker det upp en märklig dansk som raggar på henne genom att säga att ödet har bestämt dem för varandra. Det sätter igång denna tragikomiska berättelse. Cecilia varvar minnena från en skyddad barndom med sina minnen av män. Många män, men av princip aldrig två med samma yrke.

Allt berättat med ett väldigt gott humör, trots att det inte alltid varit så roligt. Hon har alltid trott att hon varit enda barnet, men i samband med att hon säljer villan får hon reda på att hon skulle haft en bror som försvann på mystiskt vis direkt efter födseln. Dansken följer efter henne hem till Sverige och så småningom visar det sig HUR ödet länkat dem samman.


............


VI SES VID RÖDA STEN

RödastenVi ses vid röda sten kom ut på Wahlström & Widstrands förlag och handlar om fyra människor och deras relationer i dagens Göteborg.

Det är Judit, lätt övervintrad hippie, som letar efter Den Rätte. Judit ska snart fylla fyrtio och börjar få bråttom att bli med barn.

Judit bor i Majorna. I samma hus bor pensionerade fransklärarinnan Maud som försörjer sig som cykelbud. Hennes stora fritidsintresse är att räkna ekorrar, men hon är också road av män. Love är civilingenjör, nyskild, med glasvilla i exklusiva Särö och övernattningslägenhet i Göteborg. Han är mycket fängslad av Judit och vill bli hennes professor Higgins. Dennis är snart femtio och har butiken Salamander i Haga. Fast egentligen är han målare och konservator. Det är vad han vill syssla med bara han kan sluta med alkohol. Dessa fyra vilsna och längtande människors vägar korsas några vårveckor i Göteborg. I december 2004 tilldelades Viveca Lärn utmärkelsen Årets Författare av SKTF. Det är medlemmarna själva som röstat fram "Vi ses vid Röda Sten" som årets bästa svenska bok.


FLER ROMANER


Tidigare romaner jag skrivit för vuxna är utgivna på Wahlström & Widstrands förlag.

"Så länge solrosorna blommar" (1995) utspelar sig i Grez sur Loing och Göteborg där fotografen Elizabeth möter den pensionerade cirkusakrobaten Bernard.

"Den blå vänthallen" ( 1996) är en Göteborgsroman om ännu ett udda par: bibliotekarien på UB Markus Granat och Samantha Svensson som bara har läst en bok och det är Askungen.

"Livet på marken är inte lika lätt" är en kvinnas liv från 1935 – 2000, en kvinna som inte kan få svindel men får stora problem i livet ändå.

De fyra böckerna om det fiktiva samhället "Saltön" i Bohuslän är "Midsommarvals" (1999), "Hummerfesten" (2000), "En fröjdefull jul" (2001) och "Sol och vår" (2002). Människorna på Saltön är lite tilltufsade av livet men slutar aldrig längta efter något eller någon. Där finns tjocka Emily och hennes genomskinliga man Blomgren, gamla biodlaren MacFie och hans liderliga katt Bill Clinton, Sara, ung änka full av svordomar, kärlekstörstande polisen Christer och många många fler. Carin Mannheimer är just i färd med att dramatisera serien om Saltön för Sveriges Television.

Sedan år 2000 har jag skrivit en krönika varje lördag i Göteborgs-Posten och de bästa av dem plus en del nyskrivna kåserier har 2003 utkommit i bokform. Titeln är "Nästan sant".
Viveca Lärn

 

 

Saltön
Nästan Sant
 
tag heuer replica | cartier replica sale | hublot replica sale | replica rolex sale